یادگیری هوش مصنوعی را از کجا شروع کنیم؟

  • نویسنده: محسن لشکری
  • بازبینی شده توسط: محسن لشکری
  • بروزرسانی:
  • https://darkoobedu.ir/?p=13899
یادگیری هوش مصنوعی را از کجا شروع کنیم؟

نقطه ای که ما در آن قرار داریم، احتمالا نقطه عطف تازه ای در تاریخ بشریت است. همه در هر کسب و کاری، مستقیم یا غیرمستقیم درگیر استفاده از هوش مصنوعی هستند. از طرفی هم با توجه به استقبال زیاد مردم از این فناوری، بازار کار خوبی در زمینه های مختلف برای این حوزه به وجود آمده است. به همین دلیل هر روز به تعداد افرادی که مایل به یادگیری هوش مصنوعی هستند، افزوده می شود.

به همین بهانه ما این مقاله را به اینکه چرا و چگونه می توان هوش مصنوعی یاد گرفت و اینکه یادگیری آن چه کاربردهایی دارد، اختصاص داده ایم. پس با ما همراه باشید.


چرا باید هوش مصنوعی یاد بگیریم

هوش مصنوعی چیزی فراتر از یک ابزار و در واقع یک فناوری انقلابی است که شیوه کار، زندگی و ارتباطات ما را تغییر داده است. دلایل اصلی وجود دارد که ما را مجاب می کند شروع یادگیری هوش مصنوعی را هر چه زودتر شروع کنیم. در ادامه در مورد این علت ها بیشتر توضیح خواهیم داد.

هوش مصنوعی به سرعت در حال رشد است

هوش مصنوعی مربوط به آینده نیست، بلکه متعلق به همین زمان حال است. تعداد مشاغلی که در سال های اخیر از هوش مصنوعی استفاده کرده اند، رشد قابل توجهی داشته است. از طرفی بر اساس آمار، متخصصان هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در صدر فهرست مشاغلی هستند که در پنج سال آینده رشد سریعی خواهند داشت. از آنجایی که صنایع هم از فناوری های هوش مصنوعی برای تسهیل فعالیت ها و تصمیم گیری بهتر استفاده می کنند، تقاضا برای متخصصان هوش مصنوعی افزایش می یابد.

آمار سایت Statista، رشد قابل توجه بازار هوش مصنوعی را نشان می دهد.

در واقع این طور برآورد شده است که ارزش بازار هوش مصنوعی تا سال 2030 به 826.70 میلیارد دلار آمریکا خواهد رسید. این آمار واقعا قابل توجه است.

هوش مصنوعی یک شغل پردرآمد است

طبعا با افزایش تقاضا برای مهارت های هوش مصنوعی دستمزد بالایی هم متوجه متخصصین این رشته است.

بر اساس داده های Glassdoor، از نوامبر 2024، میانگین حقوق یک مهندس هوش مصنوعی در ایالات متحده 133,000 دلار در سال است. این میزان دستمزد نشان دهنده ارزش و تأثیر مهارت های هوش مصنوعی در بازار است.

هوش مصنوعی از نظر فکری چالش برانگیز است

پیشرفت سریع و بازار خوب AI، تنها پاسخ های سوال “چرا باید هوش مصنوعی یاد بگیریم” نیستند. یکی از دلایلی که این رشته طرفداران خاص خودش را دارد، این است که این شاخه از فناوری از نظر ذهنی هم فرد را درگیر می کند. در واقع مغز شما در حین کار با آن به چالش کشیده می شود. این چالش ها شامل ساخت الگوریتم برای حل مشکلات پیچیده و طراحی مدل هایی است که هوش انسان را شبیه سازی می کنند.

متخصصان هوش مصنوعی دائما یاد می گیرند، سازگار می شوند و ابداع می کنند. این رشته به طور مداوم در حال تکامل است. بنابراین همیشه چیز جدیدی برای یادگیری، مشکلی برای حل یا سیستمی برای بهبود وجود دارد. این پویا بودن هوش مصنوعی، آن را به رشته ای هیجان انگیز برای کسانی تبدیل می کند که عاشق چالش و یادگیری مستمر هستند.


نقشه راه یادگیری هوش مصنوعی

نقشه راه یادگیری هوش مصنوعی مثل یک GPS برای شما عمل و شما را در مسیرتان به سمت موفقیت در این رشته راهنمایی می کند. چند نکته وجود دارد که باید هنگام کشیدن نقشه راهتان در نظر بگیرید:

هدفتان را مشخص کنید

قبل از هر کاری ابتدا مشخص کنید که می خواهید با هوش مصنوعی به چه چیزی برسید. آیا قصدتان سئو و طراحی سایت با هوش مصنوعی است یا می خواهید از آن در برنامه نویسی استفاده کنید؟

نقشه راه یادگیری AI

بر مهارت های پیش نیاز و تخصصی مسلط شوید

برای موفقیت در هوش مصنوعی باید روی این سه حوزه مسلط باشید:

1. ریاضیات

هوش مصنوعی به شدت به مفاهیم ریاضی، به ویژه زیر شاخه های آن مثل یادگیری ماشین و یادگیری عمیق متکی است. البته، برای موفقیت در هوش مصنوعی لازم نیست ریاضیدان باشید، اما درک اولیه جبر خطی، حساب دیفرانسیل و انتگرال و احتمال ضروری است. به عنوان مثال، مفاهیمی مثل ماتریس ها و تبدیلات خطی چیزهایی است که اغلب در الگوریتم های هوش مصنوعی استفاده می شود.

2. آمار

وقتی شما درک خوبی از مفاهیم آماری داشته باشید، هوش مصنوعی به نظرتان بسیار منطقی خواهد بود. دانستن نحوه تفسیر داده ها بسیار مهم است. مفاهیمی مثل اهمیت آماری، توزیع، رگرسیون و احتمال نقش مهمی در شاخه های مختلف هوش مصنوعی دارند.

3. تمایل به یادگیری

یکی از شرایط دیگری که در این مرحله از نقشه راه یادگیری هوش مصنوعی باید داشته باشید، علاقه به یادگیری است. علت هم این است که این فناوری در حال تکامل است و با تکنیک ها و ابزارهای جدیدی سر و کار دارد. بنابراین، داشتن یک ذهن فعال و اشتیاق برای یادگیری و همگام شدن با دانش و فناوری های جدید، بسیار ضروری است. نکته کلیدی این است که مسیر یادگیری AI را با اهداف شغلیتان هماهنگ کنید تا ببینید چه میزان باید آموزش هوش مصنوعی ببینید.

4. برنامه نویسی

برای کار با هوش مصنوعی، باید درک درستی از برنامه نویسی داشته باشید. دانستن نحوه نوشتن کد به شما امکان می دهد الگوریتم های هوش مصنوعی را توسعه دهید. همچنین می توانید داده ها را دستکاری و از ابزارها و کتابخانه های هوش مصنوعی استفاده کنید.

پایتون در حال حاضر به دلیل سادگی، انعطاف پذیری و در دسترس بودن کتابخانه های علم داده، محبوب ترین زبان در جامعه هوش مصنوعی است.

دوره آموزش پایتون به شما کمک می کند تا مهارت های برنامه نویسی تان را تقویت کنید. شما یاد خواهید گرفت که چطور یک کد را بهینه کنید و توابع و تست های واحد (Unit Test) را بنویسید.

همچنین کسب مهارت در زبان برنامه نویسی R هم در یادگیری نحوه کار با ساختارهای داده رایج، بهینه سازی کد و نوشتن توابع کمکتان خواهد کرد.

5. ساختارهای داده

ساختارهای داده به شما امکان می دهند داده ها را ذخیره، بازیابی و آنها را دستکاری کنید. پس آشنایی با ساختارهای داده مثل آرایه ها، درخت ها، لیست ها و صف ها برای نوشتن یک کد خوب و توسعه الگوریتم های پیچیده هوش مصنوعی ضروری است.

6. دستکاری داده ها

دستکاری داده ها به خواناتر کردن و تبدیل داده ها، برای آماده سازی آنها جهد آنالیز بهتر یا دادن آنها به مدل های هوش مصنوعی است. مهارت در استفاده از کتابخانه هایی مثل Pandas برای دستکاری داده ها به منظور استفاده در هوش مصنوعی ضروری است.

7. علم داده

علم داده ترکیبی از ابزارها، الگوریتم ها و اصول یادگیری ماشین مختلف است که هدفش کشف الگوهای پنهان به کمک داده های خام است. به عنوان یک متخصص هوش مصنوعی، شما باید با فرآیند بیرون کشیدن اطلاعات از داده ها آشنا باشید.

8. یادگیری ماشین

یادگیری ماشینی زیر شاخه ای از هوش مصنوعی است که در آن ماشین ها از داده ها یاد می گیرند تا عملکردشان را بهبود بخشند یا پیش بینی های دقیق تری انجام دهند. درک الگوریتم های مختلف یادگیری ماشین، نحوه عملکرد و همینطور زمان استفاده از آنها، ضروری است.

9. یادگیری عمیق

یادگیری عمیق، زیر مجموعه ای از یادگیری ماشین است که برای مدل سازی و درک الگوهای پیچیده در مجموعه داده ها، از شبکه های عصبی استفاده می کند. امروزه این فناوری عامل ایجاد بسیاری از پیشرفته ترین برنامه های هوش مصنوعی، از دستیارهای صوتی گرفته تا ماشین های خودران است.

تا اینجا مفاهیمی که پیش نیاز آموزش هوش مصنوعی بود را معرفی کردیم. اما مثل یادگیری هر مهارت دیگری، باید یک سری ابزار در اختیارتان باشد تا بتوانید با آنها فرایند آموزش را پیش ببرید.


ابزارهای ضروری هوش مصنوعی

شناخت ابزارها و بسته های مناسب برای موفقیت شما در هوش مصنوعی را فراموش نکنید. زبان هایی مثل پایتون و R به دلیل سادگی، انعطاف پذیری و در دسترس بودن کتابخانه ها و فریمورک های قوی، جز بهترین زبان های هوش مصنوعی هستند.

البته زبان پایتون به دلیل برخورداری از کتابخانه های بسیار متنوع، بیشتر از R کاربرد دارد. به عنوان مثال هر کدام از کتابخانه های معروفش مثل موارد زیر، بهترین ابزار هوش مصنوعی برای برنامه نویسی هستند:

  • Pandas
  • NumPy
  • Scikit-Learn
  • PyCaret
  • PyTorch
  • Keras
  • Caffe
  • TensorFlow

ابزار هوش مصنوعی


طراحی سایت با هوش مصنوعی

یکی دیگر از شاخه هایی که هوش مصنوعی در آن کاربرد دارد،  طراحی وب سایت ها است. این فناوری از بهینه سازی طراحی گرفته تا تجربیات کاربری شخصی، اطلاعات ارزشمندی را در اختیار متخصصان طراحی وب می گذارد. هوش مصنوعی به روش های زیر روی تجربه کاربری در سایت تاثیر می گذارد:

  • شخصی سازی: این هوش می تواند رفتار کاربر را تجزیه و تحلیل و متناسب با همان، تجربه کاربری را برایش شخصی سازی کند.
  • دسترسی: ابزارهای هوش مصنوعی به آسان تر کردن استفاده از وب سایت ها مخصوصا برای افراد معلول کمک می کنند.
  • کارایی: هوش مصنوعی می تواند کارهای تکراری را به صورت خودکار دربیاورد و به طراحان اجازه می دهد بیشتر روی خلاقیت تمرکز کنند.

ابزارهای طراحی سایت مبتنی بر هوش مصنوعی

ابزارهایی که در ادامه معرفی می کنیم، از هوش مصنوعی برای طراحی وب استفاده می کنند:

  1. Elementor AI: برای طراحی هوشمند و تولید محتوای بهتر کمکتان می کند.
  2. Canva: از هوش مصنوعی برای ارائه عناصر بهتر برای طراحی و همینطور بهینه کردن طرح استفاده می کند.
  3. Adobe Sensei: با قابلیت های پیشرفته یادگیری ماشین، به طراحی خلاقانه تر کمک می کند.

نکته کلیدی این است که باید هوش مصنوعی را به عنوان یک ابزار مکمل در نظر بگیرید و نه به عنوان جایگزینی برای خلاقیت و تفکر استراتژیک. طراحان وب می توانند با این فناوری ها هوشمندانه تر کار و تجربیات دیجیتالی ریسپانسیو و جذاب تری کسب کنند.


کاربرد هوش مصنوعی در سئو

هوش مصنوعی ابزارهایی دارد که به شما کمک می کنند بهترین کلمات کلیدی را برای محتوای یک وب سایت پیدا کنید. آنها روند جستجو را آنالیز و کلمات کلیدی را پیشنهاد می کنند که به هدایت بهتر ترافیک به سمت سایت کمک خواهد کرد. به طور کلی کاربرد هوش مصنوعی در سئو به قدری گسترده است که یک سایت را می توان به بهترین شکل با آن بهینه کرد. چند نمونه از ابزارهایی که به شما در سئو کمک خواهند کرد عبارتند از:

  1. ابزارهایی مثل SEMrush AI یا Clearscope، برای شناسایی مخاطبان هدف طراحی شده اند. شما می توانید از آنها برای کشف کلمات کلیدی که کاربران جستجو می کنند، استفاده کنید. و با به کارگیری این کلمات در محتواها، ترافیک را بالا ببرید.
  2. ابزارهایی مثل Ahrefs، پیشنهادات جامعی برای کلمات کلیدی ارائه می دهند. همچنین Surfer SEO هم در آنالیز رقبا بسیار کارآمد است.
  3. از ابزاری مثل Moz Pro و SpyFu AI می توان برای ردیابی استراتژیک کلمات کلیدی رقبا استفاده کرد.
  4. از نظر تامین تصاویر گرافیکی سایت هم می توان از Tableau کمک گرفت که مبتنی بر هوش مصنوعی است.
  5. و در آخر ChatGPT و Google Analytics به غربال داده ها و شناسایی الگوهای که سایت باید طبق آنها پیش برود، کمک می کنند.

کاربرد هوش مصنوعی در کسب و کار

بعد از بررسی چگونگی تولید محتوا با هوش مصنوعی، نوبت به کاربرد هوش مصنوعی در کسب و کار می رسد. همه ما می دانیم که دغدغه صاحبان کسب و کارها، جذب مشتری است. خوشبختانه به کمک هوش مصنوعی می توان خلاقیت در کار که لازمه جذب مشتری است را افزایش داد. انتخاب ابزارهای هوش مصنوعی مناسب می تواند به یک متخصص AI برای رسیدن به این هدف کمک کند:

  • Adobe Firefly
  • ChatGPT Plus
  • Perplexity
  • Altered Studio
  • Midjourney
  • GitHub Copilot

کاربرد هوش مصنوعی در کسب و کار


بهترین دوره هوش مصنوعی

دوره های معروف و بسیار خوبی، چه به صورت خارجی و چه داخلی، به صورت آنلاین وجود دارد. معروف ترین و بهترین دوره هوش مصنوعی، Coursera است. دوره های دیگری مثل edX هم وجود دارند که به صورت آنلاین و به زبان انگلیسی هستند. خوشبختانه در ایران تیم های قوی وارد کار شده اند و در زمینه آموزش هوش مصنوعی فعالیت می کنند.

سایت آموزشگاه دارکوب هم در کنار سایر دوره های آموزشی، هوش مصنوعی را هم جای داده است که به صورت آنلاین، حضوری و فایل محور کار می کند. حتی اگر مبتدی و در حد صفر باشید هم می توانید با پرداخت مبلغی بسیار معقول و مقرون به صرفه، دانشتان را در این زمینه بالا ببرید.

مدت زمان یادگیری هوش مصنوعی چقدر است؟

مدت زمان یادگیری هوش مصنوعی اغلب به مسیری که طی می کنید، بستگی دارد. در شیوه خودآموز، مدت زمان یادگیری می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد زیرا تا حد زیادی به دانش قبلی، استمرار و منابع یادگیری در دسترس شما بستگی دارد. ممکن است چند ماه تا یک سال یا حتی بیشتر طول بکشد. زیرا قرار است شما به درک کاملی از مفاهیم هوش مصنوعی، زبان‌های برنامه‌نویسی مثل پایتون، ریاضیات و الگوریتم‌های مختلف یادگیری ماشین دست پیدا کنید. البته دوره های آنلاین خودگام، آموزش ها و پروژه های عملی می توانند روند یادگیری را تسریع کنند.

از سوی دیگر، اگر بخواهید از طریق تحصیلات آکادمیک و دانشگاهی به یادگیری هوش مصنوعی بپردازید، باید در رشته هایی مثل علوم کامپیوتر، علوم داده یا رشته های مرتبط درس بخوانید. دوره لیسانس در این رشته ها معمولا چهار سال طول می کشد. در طی این دوره، دانشجویان واحدهایی را در زمینه هوش مصنوعی و موضوعات مرتبط پاس می کنند.

اما توصیه ما این است اگر قصدتان از یادگیری تولید محتوا با هوش مصنوعی است، در یک دوره آنلاین شرکت کنید. یا به صورت خودخوان از یوتیوب و مطالب آموزشی کار با ابزارهایی مثل چت جی پی تی را یاد بگیرید.

یادگیری هوش مصنوعی را از همین امروز شروع کنید

هوش مصنوعی مدت زیادی نیست که جزئی از زندگی بشر شده است و هنوز راه طولانی برای تکامل در پیش دارد. اما با این حال هر چه زودتر یادگیری هوش مصنوعی شروع شود، بهتر است. کسب مهارت و تسلط پیدا کردن روی مفاهیم و ابزار AI خودش زمانبر خواهد بود. توصیه ما این است که در یک دوره هوش مصنوعی آموزش ببینید.

شما خیلی راحت می توانید به صورت آنلاین به این دوره ها دسترسی پیدا و در آنها شرکت کنید. این دوره ها شما را سریعتر در مسیر یادگیری پیش خواهند برد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *