بوت استرپ چیست؟ بررسی کاربرد آن و ریسپانسیو سایت با bootstrap

  • نویسنده: محسن لشکری
  • بازبینی شده توسط: رومینا نظری
  • بروزرسانی:
  • https://darkoobedu.ir/?p=7188
بوت استرپ چیست؟ بررسی کاربرد آن و ریسپانسیو سایت با bootstrap

در دنیای امروز، وب‌سایت‌ها و برنامه‌های وب از اهمیت بسیاری برخوردارند و یکی از نیازهای اساسی در طراحی وب‌سایت، تجربه کاربری عالی است. یکی از راه‌های بهبود تجربه کاربری، ایجاد سایت‌های ریسپانسیو و سازگار با انواع دستگاه‌ها است. بوت استرپ (Bootstrap) ابزاری است که امکان ساخت رابط کاربری زیبا، ساده و ریسپانسیو برای وب‌سایت‌ها فراهم می‌کند. در این مقاله، با بوت استرپ آشنا می‌شویم و نحوه ایجاد یک وب‌سایت ریسپانسیو با این ابزار قدرتمند را بررسی می‌کنیم.

فریم ورک بوت استرپ چیست؟

Bootstrap فریم‌ورکی متن بازو رایگان است که توسط توییتر (ایکس فعلی) در سال 2011 عرضه شد. این فریم‌ورک مجوعه ای کامل از قالب‌ها و کدهای HTML , CSS, JS را دارد که به منظور برنامه نویسی فرانت اند، طراحی سایت ‌های ریسپانسیو و سازگار با تمامی دستگاه‌ها استفاده می‌شود.

بوت استرپ با استفاده از سیستم شبکه‌ای Grid System و کلاس‌های ریسپانسیو، به طراحان اجازه می‌دهد سریع‌ترین راه برای ایجاد وب‌سایت‌های پاسخ‌دهی به اندازه صفحه نمایش مختلف را پیاده‌سازی کنند. این فریم‌ورک همچنین از قالب‌ها و طرح‌های آماده‌ای برخوردار است که طراحان می‌توانند از آنها استفاده کنند و به سرعت وب‌سایت‌های حرفه‌ای و منحصربه‌فرد راه‌اندازی کنند.

امروزه سرعت پیشرفت فناوری سرعتی مانند برق و باد دارد. قطعا شما در این عرصه دنبال راهی هستید تا بتوانید کسب وکارتان را به دیگران معرفی کنید و ایده‌های خود را به اشتراک بگذارید یا با مخاطبتان ارتباط بگیرید. اما طراحی و توسعه یک وب‌سایت حرفه‌ای و همه‌پسند چندان کارساده ای نیست و مهارت و تخصص بالایی لازم دارد. اما خوشبختانه با ظهور Bootstrap ورق برگشته است.  Bootstrap ابزاری رایگان و در عین حال قدرتمند که به شما کمک کرده تا سریع و آسان وب‌سایت‌های زیبا و ریسپانسیو و کاربرپسند بسازید.

تاریخجه مختصری از بوت استرپ

داستان این فریم ورک داستانی از نوآوری، خلاقیت است. همه چیز از جایی شروع می‌شود که مهندسان توییتر راهی سریع و کارآمد برای تسریع فرایند طراحی توسعه وب‌سایت‌ها در این شرکت بزرگ بودند. این ابزار به قدری کارآمد و محبوب بود که در توییتر در سال 2011 تصمیم گرفت به صورت متن باز آن را در اختیار عموم بگذارد. از زمان ساخته اولیه این فریم ورک، شاهد بروزرسانی آن بوده‌ایم و این فریم ورک به یکی از محبوب ترین‌ها در دنیای طراحی وب‌سایت تبدیل شده است. امروزه میلیون ها توسعه دهنده و طراح وب در سراسر جهان برای ساخت صفحات وب‌سایت های متخلف از آن استفاده می‌کنند.

مزایای استفاده از فریم ورک بوت استرپ

با Bootstrap، شما می‌توانید:

  • با سرعت و به سادگی وب‌سایت هایی حرفه‌ای و کارمد ایجاد کنید. Bootstrap مجموعه از فالب‌ها و کامپوننت‌های آماده است که می‌توانید برای طراحی وب‌‌سایت استفاده کنید. یکی از مزیت‌های این روش صرفه‌جویی در زمان و هزینه است.
  • طراحی وب‌سایت به شیوه‌ای ریسپانسیو در حالتی که در سه دستگاه رایج به درستی نمایش داده شود. طراحی ریسپانسیو از اهمیت بالایی برخوردار است، خصوصا امروزه که اکثر کاربران وب گوشی هستند بهینه‌سازی و ریسپانسیو سازی رابط کاربری با موبایل یا همان ساخت سایت موبایل فرندلی اهمیت زیادی دارد.
  • Bootstracp بهترین شیوه کدنویسی را دارد و از کدهای استاندارد استفاده می‌کند. Bootstrap  قوانین Clean code  را رعایت کرده است که در بروزسازی وب‌سایت و نگهداری آن بسیار کمک کننده است.
  • این فریم ورک جامعه ای بزرگ و فعال از توسعه دهندگان را دارد. Bootstrap همیشه در حال ارتقا است. منابع آموزشی زیادی نیز برای آن وجود دارد.
  • استفاده سریع، آسان و راحت از فریمورک بدون نیاز به دانش زیاد.

معایب استفاده از فریم ورک بوت استرپ

همانند هر فریم ورک و ابزارهای دیگری در کنار مزایای متعدد معایبی نیز دارد که به آن اشاره خواهیم کرد:

1. شخصی‌سازی محدود:

Bootstrap تا حدی در زمینه شخصی ظاهر وطرح بندی وب‌سایت محدودیت دارد.اگر چه می‌توانید با CSS و JS ظاهر و عملکرد وب‌سایت را تغییر دهید اما در برخی موارد این کار ممکن است زمان بر و چالش برانگیز باشد. مثلا اگر قصد دارید رنگ‌ دکمه‌ها را به صورت کامل تغییر دهید باید کدهای CSS را ویرایش دستی کنید. البته این کار برای افراد مبتدی دشوار است.

2. اندازه فایل‌ها:

برخی از فایل‌های مورد استفاده در Bootstrap در عین قدرت و قابلیت بسیار خوب، اندازه بزرگی دارند. همین دلیل باعث کاهش سرعت بارگذاری وب‌سایت شده خصوصا در اتصالاتی که سرعت اینترنت آن کند تر باشد. برای مثال، فایل JS اصلی Bootstrap.min.js حدودا 130 کیلوبایت حجم دارد. این حجم برای سایت‌هایی با ترافیک بالا می‌تواند مشکل ایجاد کند.

3. عدم سازگاری با برخی مرورگرها:

در برخی موارد نادر، ممکن است کدهای Bootstrap و اجزای آن با مرورگر ناسازگار بوده و منجر به اختلالاتی در نمایش صفحات شود. مثلا در برخی از نسخه‌های قدیمی تر مرورگر IE برخی از المان های Bootstrap نمایش کاملی ندارند.

با همه معایبی که از این فریم ورک گفتم بازهم این فریمورک ابزاری قدرتمند و کارآمد برای ساخت وب‌سایت های زیبا، ریسپانسیو و کارآمد است. فقط کافی است قبل از استفاده از آن، معایب آن را نیز در نظر داشته باشید در صورت نیاز راه حل‌های مناسب برای رفع آن را درنظر داشته باشید. با درنظر داشتن معایب برخی نکات برای استفاده درست و کارآمد از Bootstrap:

  • از این فریمورک فقط در وب‌سایت استفاده کنید که به آن ها نیاز دارید. اگر فقط به چند المان نیاز دارید فقط از ویژگی‌ آن استفاده کنید.
  • Bootstrap فقط یک نقطه شروع است. از CSS و JS برای شخصی سازی وب سایت خود استفاده کنید و ظاهر و عملکرد سایت را بهبود ببخشید.
  • قبل از منتشر کردن، وب سایت‌ را در مرورگرهای مختلف تست کنید تا از نمایش درست همه المان‌ها و ریسپانسیو بودن آن ها مطمئن شوید.

کاربرد های بوت استرپ

کاربردهای بوت استرپ

فریمورک بوت استرپ کاربردهای زیادی در طراحی وب و برنامه نویسی فرانت اند دارد که از جمله رایج ترین آن ها شامل:

  • طراحی وب‌سایت‌های ریسپانسیو: با بوت استرپ این توانایی را خواهید داشت سایت‌هایی را بسازید که در تمامی دستگاه ها خصوصا موبایل به درستی نمایش داده شوند در اصطلاح موبایل فرندلی باشند.
  • طراحی وساخت قالب‌های آماده: بدلیل وجود مجموعه از قالب‌های آماده برای وب‌سایت می‌توانید برای صرفه جویی در زمان و ایجاد وب‌سایت هایی با ظاهر زیبا و حرفه‌ای استفاده کنید.
  • طراحی رابط کاربری UI: شامل اجزای مختلفی است مانند دکمه‌ها، فرم‌ها، منوها، ناوبری و صفحه بندی است که برای ایجاد رابط‌های کاربری زیبا و جذاب استفاده کنید.
  • توسعه وب‌سایت پویا: بوت استرپ با JS امکان توسعه وب‌سایت‌ های پویا و تعاملی را به طراحان و توسعه دهندگان وب می‌دهد.
  • طراحی سیستم های مدیریت محتوا CMS: از فریمورک بوت استرپ به صورت گسترده در طراحی وتوسعه سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس و جولا بهره برده شده است.
  • طراحی فروشگاه‌های اینترنتی: المان‌های مناسبی که در بوت استرپ وجود دارد این امکان را به توسعه دهندگان داده تا طراحی توسعه فروشگاه‌های آنلاین نیز از این فریم ورک قدرتمند استفاده کنند.
  • طراحی وب‌سایت های آموزشی
  • طراحی وب‌سایت های دولتی: به دلیل رعایت استانداردها و اصول طراحی بسیاری از سازمان های دولتی نیز برای طراحی و توسعه فرانت سایت از این فریم ورک بهره مند می‌شوند.
  • طراحی وب‌سایت های شخصی و رزومه: سادگی در یادگیری و استفاده راحت، برای طراحی وب‌سایت های تک صفحه ای، رزومه و سایت شخصی نیز بسیار کاربردی است.

ریسپانسیوکردن سایت با استفاده از بوت استرپ

امروزه که گوشی‌های هوشمند به حاکمان بلامنازع دنیای اینترنت تبدیل شده اند، داشتن وب‌سایت موبایل فرندلی دیگر انتخاب نیست بلکه تبدیل به ضرورت شده است. وب‌سایت ریسپانسیو وب‌سایتی از که به صورت خودکار با هر نوع صفحه نمایشی تطبیق پیدا کرده و نمایش آن به بهترین نحوه ممکن خواهد بود. خوشبختانه بوت استرپ اینجاست که فرایند سخت ریسپانسیو سازی وب‌سایت راحت وسریع کند. در ادامه به برخی از روش‌های ریسپانسیوسازی با بوت استرپ خواهیم پرداخت:

  • GRID: این سیستم صفحه را به ستون‌ها و ردیف های مختلف تقسیم کرده و با اینکار می‌توانید محتوای وب‌سایت را به طور منظم و متناسب در اندازه های مختلف صفحه نمایش دهید.
  • Responsive Class: کلاس های CSS آماده که از طریق آن می‌توانید نحوه نمایش و عناصر وب‌سایت را در اندازه های مختلف را کنترل کنید. مثلا با استفاده از کلاس col-md-6 عناصر را به گونه تنظیم می‌کنید تا در صفحه نمایش های متوسط مانند تبلت 50 درصد عرص صفحه را اشغال کند.
  • Mobile Friendly in Bootstrap: بوت استرپ به توسعه دهندگان این امکان را داده تا نمایش و یا عدم نمایش المان‌های خاصی را در صفحه کنترل کنند. برای مثال با استفاده از Media query منوها و دکمه‌ها ناوبری را در موبایل‌ها به صورتی جمع و جور نمایش دهید.
  • مدیریت تصاویر: در بوت استرپ می‌توانید تصاویر وب‌سایت را به صورت خودکار با سایز هر صفحه تطبق دهید. انجام این عمل باعث کاهش زمان بارگذاری صفحات و بهبود سرعت وبسایت می‌شود.
  • Responsive Test: بوت استرپ ابزارهایی را دراختیار توسعه دهندگان قرارداده تا بتوانند تست ریسپانسیو انجام دهند. با این ابزارها می‌توانیم مطمئن شویم که وب‌سایت در تمام دستگاه ها حالتی مناسب دارد.

اگر به دنبال ریسپانسیو سازی سریع وب‌سایت خود هستید قطعا بوت‌استرپ اولین و آخرین انتخاب است.

روش‌های استفاده از بوت استرپ

روش های مختلفی برای استفاده از بوت استرپ وجود دارد که انعطاف پذیری این فریم ورک را به رخ می‌کشد و به شما امکان داده تا برحسب نیاز و ترجیحات خود از امکانات بوت استرپ استفاده کنید. برخی از رایج ترین روش‌های مورد استفاده از Bootstrap شامل:

1. استفاده از CDN (Content Delivery Network):

یکی از ساده‌ترین و کارآمد ترین روش استفاده از بوت استرپ روش CDN است. در این روش لینک های مرتبط با فایل‌های بوت استرپ را مستقیم در سورس HTML  قرار می‌دهیم. این روش باعث شده تا فایل‌های بوت استرپ از سرورمرکزی بارگیری شده و نیازی به دانلود و نگهداری آن فایل‌ها در سرور خود  نیاز نداشته باشید.

مزایای استفاده از CDN:

سرعت بالا: این فایل‌ها از سرورهای قدرتمند CDN  درسراسر دنیا بارگیری شده که سرعت لود وب‌سایت را افزایش می‌دهد.

دسترسی آسان: با این روش به آخرین نسخه‌ فایل های فریمورک دسترسی خواهید داشت و نیازی به بروزرسانی دستی ندارید.

کاهش بار سرور: با بارگیری فایل‌های بوت استرپ از CDN  بارسرور خود را کاهش دهید و منابع سرور برای سایروظایف آزاده خواهد بود .

معایب استفاده از CDN:

کنترل محدود: در این روش، شما کنترل صد در صد برروی فایل‌های بوت استرپ ندارید و ممکن است در برخی موارد دچار مشکلاتی شوید.

وابستگی به CDN: در صورت بروز مشکل در سرورهای CDN  وب سایت ممکن است با مشکل مواجه شود.

2. دانلود و نصب محلی:

شما با استفاده با دانلود و نصب لوکال می‌توانید وابستگی به CDN  را از بین ببرید و مستقیم در سرور خود نصب کنید و همچنین داشتن کنترل روی فایلهای بوت استرپ و سفارشی سازی آن نیز از دیگر ویژگی های آن است.

معایب دانلود و نصب محلی:

  • نیاز به بروزرسانی دستی
  • افزایش بارسرور

3. استفاده از بسته‌های برنامه‌نویسی:

بوت استرپ خود به تنهایی قابل استفاده نخواهد بود، بلکه می‌توانید از آن در کنار بسته‌های برنامه نویسی و فریم ورک‌های مختلف نیز استفاده کنید.

مزایای این کار:

  • بسیاری از بسته‌ها و رابطهای کاربری و توابع پیش ساخته ای دارند که کار شما را اسان تر می‌کنند.
  • مدیریت آسان: مدیریت بوت استرپ در قالب فریمورک های برنامه نویسی آسان تر و منظم تر است.

معایب:

  • افزایش پیچیدگی
  • محدودیت: ممکن است برخی فریمورک ها استفاده از بوت استرپ را دچار محدودیت هایی می‌کنند.

در نهایت، اینکه از Bootstrap در قالب بسته‌های برنامه‌نویسی استفاده کنید یا نه، به نیازها و ترجیحات شما بستگی دارد.

برخی از محبوب ترین فریم ورک‌های برنامه نویسی که بوت استرپ را به رسیمت می‌شناسند:

  • Django
  • React
  • Angular
  • js
  • Ruby on Rails

استفاده از پلاگین‌ها و قالب‌ها

4. استفاده از پلاگین‌ها و قالب‌ها:

با استفاده از این پلاگین‌ها و قالب‌ها قادر هستید به سرعت و به آسانی وب‌سایت هایی با طرح های زیبا و ریسپانسیو ایجاد کنید.

مزایای استفاده از این پلاگین:

  • سرعت: صرفه جویی در زمان و راه اندازی سریع وب‌سایت
  • سادگی: استفاده از این پلاگین ها بسیار ساده بود و نیاز به دانش برنامه نویسی ندارد.
  • تنوع: طیف گسترده ای از پلاگین ها برای کارهای مختلف طراحی و ایجاد شده است.
  • کیفیت: توسعه دهندگان این نوع پلاگین ها افرادی بسیار باتجربه بوده و این پلاگین ها از کیفیت بالایی برخوردارند.

در ادامه برخی از مهمترین پلاگین‌ها و قالب‌های محبوب بوت استرپ را مشاهده خواهید کرد:

پلاگین‌ها:

  • : Bootstrap Date Picker برای انتخاب تاریخ و زمان
  • : Bootstrap Select برای انتخاب گزینه‌های مختلف
  • : Bootstrap Carousel برای نمایش تصاویر به صورت اسلایدی
  • : Bootstrap Light box برای نمایش تصاویر در یک پنجره بازشو
  • : Bootstrap File input برای آپلود فایل

قالب‌ها:

  •  : Start Bootstrapمجموعه قالب‌های رایگان و پولی برای انواع مختلف وب‌سایت‌ها
  •  : Creative Tim مجموعه قالب‌های premium برای وب‌سایت‌های تجاری و شخصی
  •  :Theme Forest بزرگترین بازار آنلاین برای خرید و فروش قالب‌های وب‌سایت

با استفاده از پلاگین‌ها و قالب‌های آماده بوت استرپ این توانایی را خواهید داشت حتی بدون دانش برنامه نویسی سایت‌های حرفه‌ای را ایجاد کنید.

معایب استفاده از پلاگین‌ها و قالب‌ها:

  • عدم انعطاف پذیری: دربرخی موارد این پلاگین‌ها و قالب‌ها ممکن است نتواند انعطاف پذیری کافی را در سفارش سازی وب سایت شما داشته باشند.
  • مشکلات امنیتی: ممکن است استفاده از این پلاگین‌ها و قالب‌های غیرمعتبر، وب‌سایت شما را در معرض آسیب پذیری‌ها مختلف قرار دهد.

ریسپانسیو سازی وب‌سایت با استفاده از بوت استرپ

ریسپانسیو سازی به معنای تطبیق وب‌سایت با اندازه‌ها و نوع دستگاه‌های مختلف مانند کامپیوترها، تبلت‌ها و تلفن‌های همراه است که میتواند باعث بهبود سئو سایت نیز بشود. با استفاده از بوت استرپ، می‌توانید وب‌سایت خود را به سادگی و با کد کمی ریسپانسیو کنید.در ادامه به توضیحاتی درباره‌ی ریسپانسیو سازی وب‌سایت با بوت استرپ می‌پردازیم:

  • استفاده از Grid System: بوت استرپ از سیستم شبکه‌ای مبتنی بر Grid System برای طراحی ریسپانسیو وب‌سایت‌ها استفاده می‌کند. این سیستم امکان تقسیم بندی صفحه به ستون‌های مختلف را فراهم می‌کند که باعث می‌شود وب‌سایت به درستی در اندازه‌های مختلف نمایش داده شود.
  • کلاس‌های ریسپانسیو: بوت استرپ دارای کلاس‌های آماده‌ای است که به شما کمک می‌کند وب‌سایت را به راحتی ریسپانسیو کنید. با اضافه کردن کلاس‌هایی مانند “col-md-6” یا “col-sm-12” به اجزاء وب‌سایت، می‌توانید آنها را به درستی در اندازه‌های مختلف نمایش دهید.
  • نمایش روی موبایل: با استفاده از بوت استرپ، می‌توانید نمایش وب‌سایت را بر روی تلفن‌های همراه بهینه کنید. برای مثال، می‌توانید منوها و اجزاء مختلف را در صورت نیاز به صورت جمع و جور و مناسب برای تلفن‌های همراه نمایش دهید.
  • مدیریت تصاویر: با استفاده از بوت استرپ، می‌توانید تصاویر وب‌سایت را به طور خودکار به اندازه‌های مختلف تغییر سایز دهید تا بهتر در هر دستگاه نمایش داده شوند. این کار باعث کاهش زمان بارگذاری و سرعت بیشتر صفحات می‌شود.
  • تست ریسپانسیو: بوت استرپ ابزارهایی را فراهم می‌کند که می‌توانید طراحی وب‌سایت را در اندازه‌های مختلف تست کنید. با استفاده از این ابزارها می‌توانید اطمینان حاصل کنید که وب‌سایت به درستی و به صورت ریسپانسیو نمایش داده می‌شود.

با استفاده از بوت استرپ، ریسپانسیو سازی وب‌سایت‌ها به یک فرآیند ساده و کارآمد تبدیل می‌شود. این فریم‌ورک قدرتمند به طراحان و توسعه‌دهندگان امکان می‌دهد وب‌سایت‌هایی با تجربه کاربری بی‌نظیر راه‌اندازی کنند که به طور انعطاف‌پذیر در همه دستگاه‌ها به خوبی نمایش داده می‌شوند.

جمع بندی

بوت استرپ فریمورکی قدرتمند و محبوب برای طراحی وب سایت‌ها است که به طراحان و توسعه دهندگان وب امکان داده تا وب‌سایت‌هایی ریسپانسیو، زیبا و کارآمد را به سرعت و به سادگی ایجاد کنند. این فریم ورک‌ دارای مزایای متعددی مانند سرعت بالا، ریسپانسیو بودن و سادگی در یادگیری وجامه بزرگ است.  با این فریم ورک وب سایت‌های مختلفی مانند وب‌سایت‌های شخصی، وب‌سایت‌های شرکتی وب‌سایتهای فروشگاهی، آموزشی و دولتی طراحی می‌شود.  در این مقاله سعی شد به صورت کلی در ارتباط با این فریم ورک قدرتمند بحث شود امیدوارم این مقاله برای شما کاربردی باشد.

سوالات متداول:

1- مزایای استفاده از بوت استرپ چیست؟

  • سرعت بالا در طراحی و توسعه وب سایت
  • ریسپانسیو سازی و سازگاری با تمامی دستگاه‌ها
  • استاندارد بودن کدها
  • سادگی در یادگیری
  • جامعه ای بسیار گسترده

2- معایب استفاده از بوت استرپ چیست؟

  • محدودیت در شخصی سازی و طرح بندی وب‌سایت
  • افزایش حجم فایل ها و کاهش سرعت بارگذاری
  • ناسازگار با برخی از مرورگر های قدیمی

3- چگونه می‌توان از بوت استرپ استفاده کرد؟

روشهای رایج برای استفاده از بوت استرپ، استفاده از CDN، دانلود و نصب لوکال، فریمورک‌های برنامه نویسی، پلاگین و قالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چطور می تونم کمک کنم؟
مشاوره آنلاین