فرق طراح وب و توسعه دهنده وب | بررسی عملکردها و مهارت ها

  • نویسنده: محسن لشکری
  • بازبینی شده توسط: داود قربانی
  • بروزرسانی:
  • https://darkoobedu.ir/?p=8176
فرق طراح وب و توسعه دهنده وب | بررسی عملکردها و مهارت ها

عبارت طراح وب و توسعه دهنده وب معمولا به جای یکدیگر استفاده می شوند. اما درواقعیت آنها دو چیز متفاوت هستند. طراحی شامل آن چیزی است که بیننده در سایت می بیند، و توسعه شامل عملکرد سایت است. در این مقاله به تفاوت طراح وب و توسعه دهنده وب می پردازیم.

طراحی و توسعه وب چیست؟

طراحی وب رایج‌ترین واژه برای متخصصان این صنعت است. اغلب، زمانی که کسی می‌گوید یک طراح وب است، به مجموعه وسیعی از مهارت‌ها اشاره می‌کند که یکی از آنها طراحی قسمت جلویی (ظاهر و قالب) یک وب‌سایت است. طراح وب با چگونگی طراحی ظاهری یک وب‌سایت و نحوه‌ی ارتباط کاربران با آن سر و کار دارد.

توسعه وب به معنای ساخت و نگهداری وبسایت است، که به واسطه مجموعه‌ای از کارها، باعث می‌شود تا یک وبسایت عالی بنظر برسد، سرعت خوبی داشته باشد و یک تجربه کاربری یکپارچه با عملکردی مناسب را ارائه دهد. توسعه دهندگان وب یا devs، این کار را با استفاده از انواع زبان‌های برنامه‌نویسی انجام می‌دهند.

فرق طراح وب و توسعه دهنده وب

طراح وب (Web Designer) کیست؟

آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که به چه کسی طراح وب می‌گویند؟ طراح وب کیست؟ طراح وب فردی است که می‌تواند وب‌سایت را ازنظر زیبایی شناختی به ظاهری رضایت بخشی برساند. اکثر اوقات، ماهیت کار طراحان وب سایت شامل بهبود ظاهر و کل چیدمان وب‌سایت و تضمین کاربر پسندبودن آن است.

طراح وب ممکن است از ابزارهای گوناگونی مانند Illustrator یا Dreamweaver و.. استفاده کند تا رنگ‌ها و طرح کلی و ظاهر اولیه وب‌سایت را به نمایش بگذارد. همچنین اغلب طراحان وب برای یک طراحی وب سایت از خلاقیت خود استفاده می‌نمایند. یک طراح وب بیشتر بر زیبایی سایت و مواردی چون رنگ، تایپوگرافی، روابط اجزا و مخاطب تمرکز دارد.

توسعه دهنده وب (web developer) کیست؟

توسعه دهنده یا برنامه نویس وب کسی است که یک طراحی وب را که توسط مشتری یا تیم طراحی ایجاد شده است، به وبسایتی با عملکرد درست تبدیل می‌نماید. آنها این کار را با نوشتن کدهای پیچیده، با استفاده از زبان‌های مختلف برنامه نویسی مثل #HTML ، PHP، JavaScript، CSS ، Python، SQL، jQuery، C  و بسیاری دیگر، انجام می‌دهند. توسعه دهندگان کار دشواری دارند، زیرا آنها باید زبانی را که ما می‌فهمیم (انگلیسی) بگیرند و آن را به زبانی که کامپیوتر متوجه آن می‌شود، مانند پایتون یا HTML ترجمه نماید.

قطعا این پروسه تایم زیادی می‌خواهد و به درک زبان‌های مختلف برنامه نویسی و نحوه استفاده از آنها نیاز دارد. لازم به ذکر است که انواع devs در زمینه‌های متفاوتی تخصص دارند و بطور معمول پروژه‌های کلان، همکاری چندین توسعه دهنده وب را می طلبند.

عملکرد طراح وب

طراح وب باید مهارت طراحی رابطه‌های دیجیتالی جذاب و مناسبی را در ساخت سایت داشته باشد تا کاربران و بازدیدکنندگان به محض دیدن رابط کاربری زیبای وارد وب‌سایت شوند و به مشتریان شما تبدیل شوند. (web designer) باید بتواند به خوبی با توجه به تجربه و تخصصی که دارد نیاز را در کاربران ایجاد کند، این موضوع خود یک تفاوت طراح وب و توسعه دهنده وب تلقی می‌شود.

شخص که طراحی وب‌ سایت را انجام می‌دهد باید به خوبی بتواند اجزای مختلف را در هر سایتی به شکل صحیح طراحی و پیاده سازی کند. طراحان سایت باید به خوبی بتواند قسمت‌های ظاهری یک سایت را طراحی کرده و با توجه به تجربه و توانی که دارند باید بتواند اصول طراحی را به خوبی در سایت پیاده سازی کند.

مجموعه مهارت های یک طراح وب کدم اند؟

چند مورد از مهارت های طراح وب عبارتند از:

  • دانش زبان کدنویسی مربوط به ظاهر سایت مانند HTML و CSS
  • درک اصول طراحی وب
  • دانستن نظریه رنگ و تایپوگرافی
  • توان استفاده از انواع ابزارها و نرم افزار های طراحی
  • مهارت بالا در درک و ایجاد ویژگی های بصری و متحرک در وب سایت

انواع طراحان وب

انواع مختلفی از طراحان وب بر اساس نقش آن‌ها وجود دارد، دانستن تفاوت‌های بین انواع طراحان سایت به شما کمک خواهد کرد مشخص کنید که کدام یک را باید در ایجاد وب‌سایت کسب و کار خود مشارکت دهید.

طراحی تجربه کاربری (UX)

نقش طراح تجربه کاربری آن است که به کیفیت تجربه کاربران حین تعامل با عناصر و ویژگی‌های وب سایت پی ببرد. این طراحان تلاش می‌کنند تا حد امکان تجربه کلی کاربر از لحظه ورود به وب‌سایت، جستجو در صفحه‌های وب و انجام خرید را تصور کنند.

طراح تجربه کاربری کار خود را با ایجاد نمودارهایی برای مسیرهای کاربر و برنامه‌ریزی معماری اطلاعات شروع می‌کند. ولی پیش از انجام همه این کارها اقدام به جستجو برای یادگیری بیشتر درباره حرفه و کسب و کار کارفرمای خود می‌کنند. اینکه لوگوی وب سایت در کجا قرار بگیرد یا هنگام طراحی سایت نحوه چینش منوی سایت به چه ترتیبی باشد یا محل قرار گیری دکمه افزودن به سبد خرید در کدام سمت وب سایت باشد از وظایف طراح UX محسوب می‌شود.

طراح ui , ux

طراح رابط کاربری (UI) 

طراحی رابط کاربری (User Interface)، ایجاد گرافیک، تصاویر و استفاده از آثار هنری عکاسی و تایپوگرافی برای افزایش نمایش و چیدمان یک محصول دیجیتالی در دستگاه‌های مختلف آن است. عناصر رابط کاربری شامل کنترل‌های ورودی (دکمه‌ها، منوهای کشویی، زمینه‌های داده)، اجزای ناوبری (زمینه‌های جستجو، نوار لغزنده، نمادها، برچسب‌ها)، اجزای اطلاعاتی (نوارهای پیشرفت، اعلان ها، جعبه‌های پیام) است.

طراح بصری

طراحان بصری Visual Designer مانند توسعه دهندگان فول استک وب سایت افرادی همه کاره هستند؛ آن‌ها می‌توانند در طراحی وب سایت روی جنبه‌های تجربه کاربری و رابط کاربری کار کنند. طراح بصری همیشه ایجاد تعادل میان رضایت بخشی زیبایی شناختی طراحی وب سایت و کارکرد خوب آن را تضمین می‌کند.

عملکرد توسعه دهنده وب  

توسعه دهنده وب تمامی عناصر ساختاری وب‌سایت (ساختار کلی، طراحی کلی، نسخه‌های اولیه و غیره) را به کد تبدیل می‌کند. توسعه دهندگان سایت کاری با طراحی ندارند ولی در طول فرایند تهیه سایت، همکاری نزدیکی با طراحان سایت دارند.

این همکاری از ابتدای فرایند طراحی آغاز شده و می‌توان از توسعه دهنده سایت به عنوان مشاور طراحی سایت استفاده کرد. بعد از اینکه طراح سایت به مفهوم سازی در مورد ظاهر کلی سایت پرداخت، توسعه دهنده سایت باید شرایط فنی و هزینه برنامه نویسی را ارزیابی کند.

مجموعه مهارت های توسعه دهنده وب کدام اند؟

از مهارت های توسعه دهنده وب می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داشتن تجربه در آزمایش و رفع اشکال (دیباگ کردن) وب سایت
  • آگاهی از سیستم های مدیریت محتوا
  • توجه به جزئیات
  • توانایی تشریح روشن مسائل فنی
  • مجهز بودن به مهارت های برنامه نویسی و داشتن خلاقیت قوی

انواع توسعه دهندگان وب 

در بخش‌های قبلی با توسعه دهنده وب آشنا شدیم، انواع مختلفی از توسعه دهندگان وب وجود دارد که هر یک بر جنبه خاصی از ایجاد وبسایت متمرکز هستند. حال می‌خواهیم انواع توسعه دهندگان وب را معرفی نماییم.

توسعه دهنده front-end

طراحی بصری یک وب‌سایت را (که یا خود آن را طراحی کرده و یا بوسیله طراح رابط کاربری، طراحی شده و به او داده شده) در کد ایجاد می‌کند. یک توسعه دهنده front-end از زبان های Html و CSS برای ساختار وب‌سایت و برای تعیین سبک و طرح بصری و شاید از جاوا اسکریپت استفاده خواهد کرد. برای برخی از سایت‌های کوچک ممکن است تنها به توسعه front-end نیاز باشد اما برای پروژه‌های پیچیده تر، توسعه back-end به بازی خواهد آمد.

برنامه نویس فرانت اند و بک اند

توسعه دهنده back-end

همان‌طور که از نام توسعه دهنده بک‌اند وب سایت برمی‌آید، این افراد برنامه نویسانی هستند که در پشت صحنه ایجاد وب‌سایت کار می‌کنند و وظیفه اصلی آن‌ها تضمین کارکرد درست کل وب‌سایت است.

توسعه دهنده بک‌اند بررسی می‌کند که آیا مثلا کدنویسی‌هایی که برای وب‌سایت انجام شده آن را به سرور وب متصل می‌کند یا نه و آیا بخش‌های مختلف وب‌سایت به درستی کار می‌کنند؟ انجام صحیح ورود دیتا به وب‌سایت و یا به طور مثال بررسی انجام بدون نقص خرید اینترنتی محصول از طریق سایت و اتصال به درگاه بانکی بخشی از وظایف یک برنامه‌نویس بک‌اند محسوب می‌شود.

توسعه‌دهنده Full Stack

اغلب اوقات، مرز روشنی بین توسعه Front End  و Back End وجود ندارد. توسعه دهندگان فول استک استراتژی‌ها و فرایندهای front-end و back-end را می‌فهمند، این بدان معناست که آنها برای کنترل کل پروسه، اشراف لازم را دارند. در مورد وبسایت‌های کوچک، که بودجه زیادی برای توسعه ندارند، یک توسعه دهنده فول استک برای ساخت کل وبسایت، کفایت می‌کند. Full-stackerها از ارتباط طرف کلاینت و سرور آگاه هستند و طبیعتا کار در این سطح، به تخصص بیشتری نیاز دارد.

فرق طراح وب و توسعه دهنده وب در چیست؟

امیدواریم اکنون درک بهتری از تفاوت های کلیدی بین یک طراح وب در مقابل یک توسعه دهنده وب داشته باشید. برای گردآوری همه چیز، بیایید نگاهی به تفکیک سریع بزرگترین تمایزات بین این دو نقش بیندازیم:

در حالی که طراحان بر ظاهر و قابلیت استفاده تمرکز می کنند، توسعه دهندگان بر عملکرد و ساختار تمرکز می کنند.
طراحان وب، ایده و ظاهر یک وب سایت را مفهوم سازی می کنند و یک ماکت بر اساس عناصر بصری، UX و UI ایجاد می کنند. توسعه دهندگان وب تعیین می کنند که آیا این مفهوم از نظر مالی و فنی قابل قبول است یا خیر، و اگر چنین است، سایت را برنامه ریزی و کدنویسی می کنند.

توسعه دهندگان وب به مقدار زیادی دانش فنی نیاز دارند. این شامل درک زبان های برنامه نویسی پیچیده و چارچوب ها می شود. در حالی که تحقیقات و تجزیه و تحلیلی در این زمینه وجود دارد، نقش یک طراح وب کمتر فنی است و بیشتر در مورد عناصر بصری و خلاقانه یک وب سایت است.

انواع مختلفی از توسعه دهندگان وب وجود دارد، از جمله توسعه دهندگان front-end، back-end و full-stack. سه نوع اصلی طراحان وب عبارتند از UX، UI و طراحان بصری.

ابزارها و برنامه‌هایی که توسعه‌دهندگان وب اغلب استفاده می‌کنند شامل کتابخانه‌ها و چارچوب‌های کدنویسی، پلت‌فرم‌های نسخه‌سازی کد و ردیابی مشکلات مانند GitHub و Jira، پنل‌های کنترل میزبان و کلاینت‌های FTP و CMS‌ها می‌شود. طراحان وب معمولاً از نرم افزارهای ویرایش طراحی مانند فتوشاپ، CMS‌ها مانند وردپرس و سازنده وب سایت مانند Elementor به همراه ابزارهای Wireframing و نمونه سازی استفاده می کنند.

هم طراحان وب و هم توسعه دهندگان وب نقش مهمی در ساخت، ساخت و نگهداری وب سایت دارند. در نهایت، این دو نقش برای ارائه یک محصول با کیفیت به یکدیگر بستگی دارند.

تفاوت اصلی این است که توسعه دهندگان بر جنبه های فنی پروژه مانند برنامه نویسی و کدنویسی تمرکز می کنند. طراحان کارهای بصری و مفهومی را انجام می دهند که برای اطمینان از یک UX و UI خوب لازم است.

نکاتی برای انتخاب مسیر شغلی مناسب برای شما

با توجه به اینکه بسیاری از کسب و کارها به صورت آنلاین در حال حرکت و رشد هستند، اکنون زمان ایده آلی برای یادگیری ساخت یک وب سایت حرفه ای است. با این حال، اولین قدم این است که بفهمید آیا می خواهید به عنوان یک طراح وب کار کنید و یا یک توسعه دهنده وب.

برای کمک به شما در تعیین مسیر شغلی که برای آن مناسب تر هستید، از خود بپرسید که بیشتر به کدام جنبه از ایجاد وب سایت علاقه دارید. به عنوان مثال، آیا طراحی بصری را ترجیح می دهید یا ایده کدنویسی یک وب سایت شما را مجذوب خود می کند؟ اگر دومی باشد، نقش یک توسعه دهنده وب احتمالاً تکمیل کننده تر خواهد بود.

همچنین توصیه می‌کنیم فرصت‌های پیشرفت شغلی، تقاضای صنعت و پتانسیل رشد هر نقش را بررسی کنید. یک جستجوی سریع در اینترنت به شما نشان می دهد که مکان های زیادی برای یافتن کار طراحی وب و همچنین مشاغل توسعه وب وجود دارد.

البته، در نظر گرفتن جنبه مالی نیز مهم است. میانگین دستمزد توسعه دهندگان وب و طراحان وب بر اساس عوامل متعددی از جمله مهارت ها و سطح تجربه، موقعیت مکانی و حوزه تخصصی شما متفاوت است. طبیعتاً، هرچه مهارت‌های با تجربه و پیچیده‌تری کسب کنید، بیشتر می‌توانید از مشتریان هزینه دریافت کنید.

یکی دیگر از راه‌های تصمیم‌گیری بین حرفه به‌عنوان یک توسعه‌دهنده وب در مقابل یک طراح وب، تفکر در مورد مهارت‌ها و ویژگی‌های مورد نیاز هر موقعیت است که قبلاً به آنها اشاره کردیم. آن ها را با مهارت هایی که در حال حاضر دارید یا علاقه مند به یادگیری هستید مقایسه کنید. به خاطر داشته باشید که نداشتن دانش در یک زمینه لزوماً دلیلی برای رد کردن آن به عنوان یک شغل بالقوه نیست.

اگر تازه شروع کرده اید، منابع زیادی وجود دارد که می توانید برای بهبود و گسترش مجموعه مهارت های خود استفاده کنید. به عنوان مثال، کتاب‌ها، ویدیوها، دوره‌های آنلاین و حضوری طراحی و توسعه وب و منابع توسعه در دسترس هستند که به شما کمک می‌کنند مهارت‌های خود را تقویت کنید و شغل خود را ارتقا دهید.

ممکن است در حال حاضر به بررسی برخی از این منابع کمک کند تا ایده بهتری از آنچه که کار یک توسعه دهنده یا طراح وب مستلزم آن است به دست آورید. سپس می‌توانید به دنبال فرصت‌هایی باشید که بیشترین سود را برای شما دارند، چه از نظر شخصی و چه از نظر مالی. چه کسی می داند – شاید یک روز شما حتی آماده راه اندازی یک تجارت طراحی وب باشید!

جمع بندی

با مقایسه طراحی وب و توسعه وب متوجه شدیم که فرق طراح وب سایت و توسعه دهنده وب بیشتر در نوع وظایف و کارهایی است که این دو انجام می‌دهند و در واقع هر کدام وظیفه‌ای را برعهده دارند. طراحی بیشتر به ظاهر و جلوه های بصری وب سایت می پردازد و توسعه ی وب بیشتر به کارایی و قابلیت استفاده ی وب سایت می پردازد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چطور می تونم کمک کنم؟
مشاوره آنلاین