آدرس کوتاه این صفحه : https://darkoobedu.ir/?p=3158
در دنیای تجارت امروزی، دیجیتال مارکتینگ یکی از داغ ترین و مهم ترین موضوعات است. به همین دلیل در سالیان اخیر تقاضا برای شغل دیجیتال مارکتینگ یا همان بازاریابی اینترنتی با رشد چشمگیری همراه بوده و در نتیجه، آموزش بازاریابی اینترنتی نیز از اهمیت بالایی برخوردار شده است.
با توجه به سرعت رشد تکنولوژی و فراگیر شدن اینترنت بین مردم، پیش بینی می شود صنعت بازاریابی دیجیتال در سال های پیش رو حتی بیشتر از الان اوج بگیرد و به یکی از مشاغل پردرآمد تبدیل شود.
به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا در این مطلب از وب سایت دارکوب ضمن توضیح راجع به پدیده بازاریابی آنلاین مسائل مربوط به آن، اصول اساسی و آموزش پایه دیجیتال مارکتینگ را نیز بررسی کنیم و ببینیم که برای تبدیل شدن به یک بازاریاب آنلاین موفق چه مراحلی را باید طی کرد.
لازم به ذکر است که شما می توانید تنها با چند کلیک، به آموزش جامع دیجیتال مارکتینگ و دیگر مفاهیم مربوط به آن مانند آموزش سئو، آموزش طراحی وب و… در وب سایت آموزشی دارکوب دسترسی داشته باشید. با ما همراه باشید.
لیست مطالب
همانطور که تا به اینجای مقاله متوجه شده اید، دیجیتال مارکتینگ به نام های مختلفی در بین فعالان این حوزه و یا مردم عادی شناخته می شود. خوب است در همین آغاز کار با همه این اسامی آشنا شوید تا هر وقت یکی از آن ها به چشم و گوش شما خورد، فورا متوجه شوید که این همان دیجیتال مارکتینگ است.
دلیل این نام های متنوع و متفاوت برای دیجیتال مارکتینگ این است که این حرفه کاربرد بسیار وسیع و گسترده ای دارد و به همین علت نام های مختلفی برای آن به وجود آمده است.
همچنین در زبان های غیر انگلیسی مانند فارسی، علاوه بر خود کلمه Digital Marketing از کلمات جایگزین دیگری هم به عنوان ترجمه استفاده می شود که باعث شده تا به تنوع این کلمه در فارسی افزوده شود. در اینجا رایج ترین و پر استفاده ترین نام هایی که برای اشاره به دیجیتال مارکتینگ استفاده می شود را معرفی می کنیم:
همچنین ممکن است که شما قبلا با کلماتی مانند بازاریابی سئو، بازاریابی محتوایی، بازاریابی شبکه های اجتماعی و… نیز برخورد داشته باشید. این ها همگی فقط شاخه ای از دیجیتال مارکتینگ محسوب می شوند و نمی توانند کلمه مناسبی برای تعریف کلیت آن باشند.
از آن جایی که دیجیتال مارکتینگ نسبتا یک مفهوم مدرن و تازه به حساب می آید، آموزش بازاریابی دیجیتال نیز سابقه چندانی ندارد و به همین دلیل نمی شود با قاطعیت پایه های اساسی آن را تعریف کرد.
امروزه آموزش بازاریابی اینترنتی با استفاده از روش های متنوعی انجام می شود و مراجع آموزشی معتبر، از روش های منحصر به فردی برای یاد دادن اصول بازاریابی آنلاین به علاقه مندان استفاده می کنند.
ما نیز در این مقاله تصمیم گرفتیم تا به سراغ یکی از روش های استاندارد آموزش بازاریابی اینترنتی برویم که شامل چهار مرحله می شود:
با پیروی از این مراحل شما می توانید به شکل کاملا اصولی و استاندارد بازاریابی اینترنتی را یاد بگیرید. در ادامه هر کدام از این مراحل را توضیح می دهیم و خواهیم دید که در هر گام از پنج گام آموزش بازاریابی اینترنتی باید با چه مباحثی آشنا شوید.
بهترین نقطه برای شروع آموزش و یادگیری هر پدیده ای، آشنایی با آن است. در آموزش بازاریابی اینترنتی هم قبل از هر چیز، باید با تعریف بازاریابی اینترنتی و اهمیت آن در دنیای کنونی آشنا شد. برای درک بهتر به نمونه ای از تعریف بازاریابی دیجیتال در ادامه توجه کنید. بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ را می شود در پنج نکته خلاصه کرد:
خوب است که در همین ابتدای کار به این نکته اشاره کنیم که دیجیتال مارکتینگ به طور روزانه در حال تکامل و پیشرفت است. این یعنی همیشه چیزهای جدیدی برای یاد گرفتن در مورد بازاریابی دیجیتال وجود دارد؛ بنابراین شما می توانید به این پنج نکته بالا، بیش از صد ها نکته دیگر نیز اضافه کنید و هنوز هم نتوانید تمام جنبه های دیجیتال مارکتینگ را پوشش دهید.
اما به طور کلی همین پنج نکته برای داشتن یک تصور کلی از دیجیتال مارکتینگ و زمینه فعالیت آن کافی است. در واقع حتی اگر تا قبل از امروز هیچ چیزی از دنیای بازاریابی اینترنتی نمی دانستید، به کمک همین تعریف پنج نکته ای به راحتی می توانید تشخیص دهید که دیجیتال مارکتینگ چیست و چه کاربردی دارد.
اگر چه دیجیتال مارکتینگ با بازاریابی سنتی تفاوت های خیلی بزرگی دارد، اما در هر حال هر دوی این ها بازاریابی هستند و بازاریابی دارای اصول پایه ای مشخصی است که در هر دو نوع سنتی و دیجیتال کاربرد دارند. در نتیجه هر بازاریاب آنلاینی باید با این اصول هم آشنایی داشته باشد تا بتواند به شکل اصولی و حرفه ای کار کند. هدف اصلی و اساسی در بازاریابی یک چیز است: جلب توجه مشتری و تشویق آن ها برای خرید از شما.
برای رسیدن به این هدف، مفاهیم مهمی در دیجیتال مارکتینگ به وجود آمده اند که شامل چرخه عمر محصول، طبقه بندی محصول، برندینگ، بسته بندی و … می شوند. آشنایی و تسلط بر این مفاهیم اهمیت بسیار بالایی دارد. چرا که امروزه تمام دنیای گسترده دیجیتال مارکتینگ با تکیه بر همین مفاهیم به ظاهر ساده در حال پیشرفت و تکامل است و اگر شما با این مفاهیم آشنا باشید، می توانید شانس موفقیت بیشتری در حرفه خود به عنوان یک بازاریاب اینترنتی داشته باشید.
به عنوان مثال حتما شما تا کنون با لینک های تبلیغاتی در گوگل یا تبلیغات مختلف در اپلیکیشن های موبایل خود رو به رو شده اید. جالب است بدانید که همه این ها در واقع بخشی از دیجیتال مارکتینگ محسوب می شوند و با استفاده از همان اصول پایه ای بازاریابی راه خود را به گوشی شما باز کرده اند. یک مفهوم مهم دیگر که باید در آموزش بازاریابی در نظر داشته باشید، مفهوم بازگشت سرمایه است که به آن ROI هم می گویند.
منظور از بازگشت سرمایه این است که یک کمپین بازاریابی، باید برای صاحب کسب و کار سود آوری داشته باشد به شکلی که سود آن از مبلغی که برای راه اندازی کمپین خرج شده بیشتر باشد. بعد از آشنایی به مفاهیم پایه و اساسی دیجیتال مارکتینگ، وقت آن است که کم کم وارد جزئیات تخصصی بازاریابی اینترنتی شوید که قدم سوم آموزش محسوب می شود.
چیزی که باعث جذابیت و خاص بودن دیجیتال مارکتینگ می شود، استراتژی ها و ایده های پشت پرده در هر کمپین بازاریابی آنلاین هستند. تنوع و پیچیدگی استراتژی های بازاریابی در دیجیتال مارکتینگ آنقدر زیاد و بزرگ است که برای مسلط شدن به یکی از آن ها باید ماه ها و حتی سال ها زمان بگذارید؛ اما به عنوان کسی که در اول مسیر آموزش بازاریابی اینترنتی قرار دارد، لزومی ندارد که با این استراتژی ها به شکل یکی یکی آشنا شوید و آن ها را مطالعه کنید.
برای درک ایده ها و نقشه هایی که پشت هر کمپین بازاریابی وجود دارد، بهتر است که نگاهی کلی و فارغ از جزئیات به این موضوع داشته باشیم. یکی از راهکارهایی که مدرسین حرفه ای و با تجربه دیجیتال مارکتینگ در این زمینه استفاده می کنند، تقسیم استراتژی های دیجیتال مارکتینگ به چهار استراتژی اصلی و کلان است. این چهار استراتژی اصلی، در واقع پر استفاده ترین استراتژی ها در بین بازاریاب های اینترنتی هستند و آشنایی با آن ها نسبت به دیگر استراتژی ها اولویت دارد. در ادامه این چهار استراتژی را معرفی می کنیم:
بهینه سازی سایت برای موتورهای جست و جو که به اختصار به آن سئو (SEO) هم می گویند، فرایندی است که در آن یک سایت دچار تغییرات و اصلاحاتی می شود تا شانس بیشتری برای نمایش داده شدن در صفحات اول موتورهای جست و جو مانند گوگل و بینگ داشته باشد.
سئو این توانایی را به بازاریاب های اینترنتی می دهد تا تنها به وسیله بهینه سازی سایت خود، مشتری هایی که در موتورهای جست و جو سرگردان هستند را جذب کنند و از این راه محصولات و خدمات خود را به فروش برسانند.
بهینه سازی سایت با روش های مختلفی انجام می شود و پایه و اساس همه این روش ها کد نویسی است. کد هایی مانند HTML یا CSS از ساده ترین مثال ها در این زمینه هستند.
شما می توانید با شرکت در دوره های آموزشی جامع و فشرده آموزشگاه دارکوب، با کد نویسی نیز آشنا شوید و گام بلندی در راه تبدیل شدن به یک بازاریاب اینترنتی موفق بردارید. مهارت های کد نویسی در ترکیب با استراتژی های موثر و استاندارد بازاریابی، باعث می شوند تا در میان مدت یک کسب و کار شاهد رشدی چشمگیر شود و به راحتی مشتری های جدید را از جامعه هدف خود جلب کند.
از دیگر قابلیت های این استراتژی این است که به بازاریاب ها اطلاعات دقیقی برای پیگیری و تحت نظر داشتن مشتری ها می دهد (که به آن آنالیتیکس می گویند). این اطلاعات برای هدایت کمپین های بازاریابی اینترنتی بسیار حائز اهمیت هستند.
اطلاعاتی مانند این که یک کاربر چند بار به وب سایت مورد نظر سر زده، چقدر در وب سایت وقت گذرانده، روی چه دکمه هایی کلیک کرده است و … همه این اطلاعات کوچک و جزئی در کنار هم باعث می شوند تا هدف گذاری و اولویت بندی حرکات بازاریابی با دقت بیشتری انجام شود و شانس موفقیت بالاتر برود.
از همه مهم تر، آنالیتیکس معیاری است که به وسیله آن بازاریاب ها می توانند میزان بازگشت سرمایه را نیز بررسی کنند و متوجه شوند که کمپین فعلی آن ها تا چه حد موفق بوده و در چه زمینه هایی باید بهتر شود.
آموزش سئو نیز این روز ها با رشد قابل توجهی همراه بوده است که نشان از اهمیت این مفهوم در بازاریابی اینترنتی دارد؛ اما سئو به تنهایی تضمین کننده موفقیت نیست.
سئو فقط یکی از استراتژی های اصلی دیجیتال مارکتینگ است و وقتی نتیجه می دهد که دیگر استراتژی ها هم به خوبی اجرا شوند. این موضوع به خصوص در مورد استراتژی بازاریابی محتوایی بسیار اهمیت دارد که در بخش بعد به آن پرداخته ایم.
بازاریابی محتوایی فرایندی است که در آن شما تلاش می کنید تا به سوالات احتمالی مشتری های خود پاسخ دهید تا به این روش اعتماد و نظر مثبت آن ها را در مورد برند خود جلب کنید. در نتیجه این افراد اگر روزی بخواهند از خدمات و محصولات زمینه کاری شما استفاده کنند، به احتمال زیاد به سایت شما بر می گردند.
هدف و ایده ای که پشت بازاریابی محتوایی وجود دارد این است که اطمینان حاصل شود تا هر کاربری که به سایت شما می آید، حداقل یک قدم به سمت خرید محصول یا خدمات مورد نظر نزدیک تر می شود.
مکانیسم و سازوکار اصلی بازاریابی محتوایی به گوگل وابسته است. در آموزش طراحی وب شما یاد خواهید گرفت که هر صفحه و محتوایی که در سایت خود ایجاد می کنید، به وسیله گوگل آرشیو و طبقه بندی می شود. سپس زمانی که یک کاربر کلمات کلیدی مربوط به آن صفحه یا محتوا را جست و جو می کند، به صفحه شما منتقل می شود و از آن جا یک قدم به سمت خرید نزدیک تر می گردد.
بازاریابی محتوایی رابطه تنگاتنگی با سئو دارد. به شکلی که وقتی یک تولید کننده محتوا مطلبی را می نویسد و در واقع محتوایی را تولید می کند، بازاریاب اینترنتی با استفاده از اصول سئو و مهارت هایی مثل کدنویسی، آن محتوا را جهت نمایش در موتور های جست و جو بهینه سازی می کند. نتیجه یک بهینه سازی موفق این است که صفحه مورد نظر بین چند نتیجه اولیه سرچ گوگل نشان داده خواهد شد.
همانطور که اشاره شد، این ها استراتژی های اصلی و کلان دیجیتال مارکتینگ هستند که برای آموزش بازاریابی اینترنتی باید با آن ها آشنا شوید. احتمالا تا به اینجا می توانید حدس بزنید که از دل همین دو استراتژی، چند ده استراتژی جزئی دیگر می تواند پدید بیاید که مسلط شدن به هر کدام از آن ها نیاز به تخصص و تجربه بالایی دارد؛ مثلا هر کدام از انواع روش های بهینه سازی سایت یا انواع موضوعات مختلف برای تولید محتوا همگی می توانند به تنهایی استراتژی های مفید و موثری در بازاریابی اینترنتی باشند.
همانطور که از نام آن مشخص است، در استراتژی بازاریابی شبکه اجتماعی یک شرکت یا برند سعی می کند تا به وسیله شبکه های اجتماعی مثل فیسبوک، اینستاگرام، توییتر و … با مشتری ها (یا مخاطبین و مشتری های بالقوه) خود ارتباط برقرار کند و نظر مثبت آن ها را جلب نماید.
این استراتژی به شکل های مختلفی پیاده می شود؛ مثلا ممکن است یک شرکت در توییتر با مشتری های خود گفت و گو دوستانه ای داشته باشد. یا در برابر انتقاداتی که در این شبکه ها نسبت به آن مطرح می شود پاسخگو باشد و سعی کند تا از مشتریان ناراضی دلجویی کند.
به طور کلی هر گونه تعامل یک برند با مشتری ها در شبکه های اجتماعی، به عنوان بازاریابی شبکه های اجتماعی شناخته می شود. بسیاری از شرکت های بزرگ و معروف جهانی در این زمینه فعالیت جدی دارند و به مشتری خود این احساس را می دهند که از صحبت کردن با آن ها لذت می برند.
بعضی از شرکت ها هم با برگزاری مسابقات آنلاین و یا حراجی در حساب های خود در شبکه های اجتماعی، سعی می کنند تا مشتریان جدیدی را جذب کنند.
منظور از ایمیل مارکتینگ این است که پیام های هدفمندی را به مشتری ها یا افراد علاقه مندی که در خبرنامه برند شما عضو شده اند بفرستید. عضویت در خبرنامه باید کاملا داوطلبانه باشد وگرنه می تواند نتایج معکوسی داشته باشد؛ یعنی اگر شما بدون رضایت یک فرد برای او ایمیل های تبلیغاتی بفرستید، تجربه منفی در ذهن آن فرد از شرکت شما ثبت می شود و این تبلیغات منفی باعث افت برند شما خواهد بود.
متن ایمیل های تبلیغاتی می تواند هر چیزی باشد. هدف آن ها این است که مشتری را ترغیب کنند تا دوباره به سایت برگردد و خرید خود را تکرار کند؛ مثلا کمپانی معروف آمازون برای مشتری هایی که از او خرید می کنند، ایمیل هایی می فرستد که در مورد محصولات مشابه اطلاعات جذابی ارائه می دهند و سعی می کنند تا مشتری وسوسه شود که محصولات جدید تر را نیز امتحان کند.
در آموزش بازاریابی از طریق اینترنت یا شرکت در کلاس های حضوری، همیشه این نکته را در ذهن خود داشته باشید: بازاریابی دیجیتال روز به روز تغییر می کند و شما باید خود را با این تغییرات هماهنگ کنید.
این یعنی شما به عنوان یک فرد حرفه ای در دیجیتال مارکتینگ، باید همیشه و همیشه به روز باشید؛ به عبارت دیگر آموزش بازاریابی دیجیتال هرگز به پایان نخواهد رسید. بلکه شما باید به شکل منظم مطالعات خود را مرور کنید و در عین حال مطالب جدیدی را که در این خصوص منتشر می شوند مطالعه کنید.
طبیعتا تسلط داشتن به زبان انگلیسی به شما در این زمینه کمک خواهد کرد تا بتوانید از معتبر ترین مراجع به شکل دسته اول اخبار جدید را پیگیری کنید. وب سایت های زیر سه مورد از پرطرفدارترین مراجع در زمینه دیجیتال مارکتینگ و مسائل مرتبط آن هستند:
این وب سایت ها در واقع مثل یک روزنامه معتبر در زمینه دیجیتال مارکتینگ هستند و به شما کمک می کنند تا از آخرین دستاورد ها در دیجیتال مارکتینگ آگاه شوید.
جمع بندی
بازاریابی اینترنتی (دیجیتال مارکتینگ) یکی از مدرن ترین حرفه ها در دنیای تجارت امروز می باشد که هنوز به اوج ظرفیت خود نرسیده. این حرفه روز به روز در حال پیشرفت می باشد و آینده بسیار جذابی در انتظار آن است در نتیجه در سرتاسر جهان افراد زیادی وجود دارند که می خواهند هر چه زود تر به عنوان یک بازاریاب آنلاین به فعالیت بپردازند و از بازار جذاب این صنعت بهره مند شوند.
به دلیل عمر نه چندان طولانی دیجیتال مارکتینگ، روش های آموزش بازاریابی اینترنتی هنوز چهارچوبی محکم و مشخص پیدا نکرده اند و تنوع بالایی در روش های آموزش در آموزشگاه های مختلف دیده می شود؛ اما همه این روش های متنوع، کم و بیش از اصول یکسانی پیروی می کنند که می شود آن ها را در چهار مرحله خلاصه کرد:
در این مطلب ما تلاش کردیم تا به شکل مفید و مختصر هر کدام از این چهار گام آموزش بازاریابی را بررسی کنیم. اگر می خواهید آموزش بازاریابی از طریق اینترنت را شروع کنید، خواندن این مطلب به شما کمک خواهد کرد تا مسیر یادگیری خود را مطابق با اصول و استاندارد ثابت شده ای هماهنگ کنید و مطمئن شوید که وقت و انرژی خود را در جهت درستی مصرف می کنید.