آدرس کوتاه این صفحه : https://darkoobedu.ir/?p=1556
میزان دسترسی به اینترنت روز به روز بیشتر می شود. هر روز افراد بیشتری هستند که با ظرفیت های دنیای اینترنت آشنا می شوند و نیاز های خود را از طریق آن تامین می کنند. همین امر باعث شده است تا مفهوم دیجیتال مارکتینگ بیش از هر زمان دیگری اهمیت پیدا کند.
مارکتینگ یا همان بازاریابی یعنی این که بتوانید با مخاطبین خود در زمان و مکان ایده آل ارتباط برقرار کنید. امروزه این زمان و مکان ایده آل همان دنیای دیجیتال اینترنت است. جایی که مردم بیشتر زمان روز خود را در آن سپری می کنند. در این مطلب جنبه های مختلف و آموزش دیجیتال مارکتینگ را بررسی کرده ایم.
لیست مطالب
دیجیتال مارکتینگ یا همان بازاریابی دیجیتال، یعنی تمام اقدامات بازاریابی که با استفاده از یک دستگاه الکترونیک و یا اینترنت انجام می شود. کسب و کارهای امروزی با استفاده از موتورهای جست و جو مانند گوگل، شبکه های اجتماعی، ایمیل و دیگر راه های مشابه برای برقراری ارتباط با مشتریان خود استفاده می کنند. همه این کار ها در واقع بازاریابی دیجیتال به حساب می آیند.
در حالی که در بازاریابی سنتی از پرینت کاغذ ها و بروشور های تبلیغاتی، تماس های تبلیغاتی و یا بازاریابی حضوری استفاده می شود، در بازاریابی دیجیتال همه چیز به شکل الکترونیکی و آنلاین انجام می گیرد.
این یعنی شرکت ها و صاحبان کسب و کار فرصت بیشتری برای برقراری ارتباط با مشتریان بالقوه ی خود دارند. همانطور که در ابتدا گفته شد، امروزه مردم بیشتر وقت خود را در تلفن های هوشمند یا لپتاپ های خود صرف می کنند؛ بنابراین برای بازاریابی موفق باید از ابزار هایی مانند ایمیل، ویدیو تبلیغاتی، شبکه های اجتماعی و موتورهای جست و جو استفاده کرد.
در بازار امروز، دیجیتال مارکتینگ برای هر کسب و کاری حیاتی است. تقریبا هر کسب و کاری در دنیای تجارت امروز برای خودش یک وب سایت دارد یا اگر نداشته باشد، حتما روی شبکه های اجتماعی و تبلیغات دیجیتال سرمایه گذاری خواهد کرد.
محتوای دیجیتال و بازاریابی دیجیتال آنقدر رواج یافته که اکثر مصرف کنندگان به آن وابسته شده اند. به طوری که برای آگاهی و بیشتر شناختن یک برند، اولین کاری که می کنند سر زدن به وب سایت آن برند و یا صفحات آن در شبکه های اجتماعی است.
به طور خلاصه، هر کسب و کاری اگر می خواهد جایگاه خود را در بازار حفظ کند و از رقبای خود عقب نماند، باید با آغوش باز دیجیتال مارکتینگ را بپذیرد و از ظرفیت های آن استفاده کند.
چرا که بازاریابی دیجیتال آن قدر گسترده است و از امکانات و استراتژی های مختلفی در آن می شود استفاده کرد که شما با هر مقدار بودجه ای تنها با تکیه بر خلاقیت خود می توانید به اهداف بزرگی در زمینه بازاریابی دست یابید.
علاوه بر این ها، بازاریابی دیجیتال نسبت به بازاریابی سنتی مزیت های بزرگی دارد که باعث می شود سرعت رشد یک کسب و کار چند برابر شود.
به عنوان مثال، با استفاده از امکانات بازاریابی دیجیتال شما قادر خواهید بود تا ببینید هر کدام از تبلیغ های شما تا چه حد دیده شده اند و مخاطبان چه واکنشی به آن ها نشان دادند. این قابلیت آنالیز و ردیابی کمک می کند تا افق دید روشن و واضحی از سیاست های بازاریابی خود داشته باشید و قدم های بعدی را موثرتر بردارید.
در حالی که شما در بازاریابی سنتی، با چاپ بنر یا تابلو های تبلیغاتی، هرگز نمی توانید بفهمید که این بنر توسط چند نفر دیده شده و چه تاثیری بر آن ها گذاشته است.
همان طور که اشاره شد، دیجیتال مارکتینگ یعنی بازاریابی با استفاده از بستر اینترنت و دستگاه های دیجیتال. این تعریف باعث می شود تا بازاریابی دیجیتال شامل تاکتیک ها و استراتژی های بسیار متنوعی شود و افراد مختلفی بتوانند در آن فعالیت کنند.
به عنوان مثال، تبلیغات دیجیتال، بازاریابی ایمیلی، بروشورهای آنلاین، تولید محتوا و غیره همگی زیر چتر بازاریابی دیجیتال قرار می گیرند و هر کدام از آن ها متخصصین مخصوص به خود را دارند.
یک بازاریاب دیجیتال با تجربه و حرفه ای، می داند که هر کدام از این روش ها و استراتژی ها، برای رسیدن به چه اهدافی مناسب هستند. سپس با توجه به هدفی که مشخص شده است، از تاکتیک های مختلف استفاده می کنند تا کمپین دیجیتال مارکتینگ سازماندهی شده ای را راه بیندازند.
هدف نهایی همه این تاکتیک ها و کمپین ها، برقراری ارتباط موثر با مشتریان بالقوه در جایی است که مشتریان بیشتر وقت می گذرانند: یعنی اینترنت. در ادامه انواع بازاریابی دیجیتال را معرفی می کنیم.
در این نوع بازاریابی، پروژه ای ایجاد می شود که هدف آن بالا بردن رتبه یک وب سایت در نتایج موتور های جست و جو گر مانند گوگل است. هر چه رتبه یک سایت در نتایج جست و جو بالاتر باشد، میزان ترافیک اورگانیک (رایگان) که به آن سایت می رود بیشتر خواهد بود؛ یعنی مخاطب بیشتری جذب می کند و از بین این مخاطبین جدید، مشتریان جدید هم پیدا می شوند.
برای بازاریابی به وسیله بهبود سئو راه های مختلفی وجود دارد که باعث می شود ترافیک یک وب سایت افزایش پیدا کند. این راه ها عبارت هستند از:
در این نوع از سئو تمرکز بر روی محتوایی است که روی صفحه وب سایت قرار دارد. به همین دلیل آن را ON Page می نامند؛ یعنی محتوایی که بازدید کننده با ورود به یکی از صفحات وب سایت مشاهده می کند.
بازاریاب سئو در این نوع از بازاریابی، با تولید محتوا های مفید و کارآمد درباره کلمات کلیدی مشخص، بازدیدکنندگان گوگل را به سایت خود می کشاند.
استفاده از محتوایی که بتواند پاسخ سوالات متداول را بدهد، طبیعتا بازدید زیادی را جذب می کند و در نهایت باعث بالا رفتن رتبه سایت در موتور جست و جوگر می شود.
در این نوع سئو، تمرکز بر اموری است که روی صفحه وب سایت دیده نمی شوند اما تاثیر مهمی بر بهبود رتبه بندی وب سایت در موتور های جست و جو گر دارند. به عنوان مثال یکی از فاکتور های مهم در رتبه بندی محتوای وب سایت ها برای گوگل، تعداد و اعتبار بک لینک ها است.
هر چقدر یک محتوا به محتوا ها، ناشرین، وب سایت ها و نویسندگان معتبری لینک شده باشد، از اهمیت بالا تری برخوردار می شود و در نتیجه گوگل آن را در نتایج سرچ بالا تر قرار می دهد.
بازاریاب برای جذب بک لینک می تواند با وب سایت های معتبر و شناخته شده همکاری کند و مقالات خود را در سایت آن ها نشر دهد تا با ایجاد لینک بین وب سایت خود و وب سایت معتبر، سئو سایت خود را بالا ببرد.
موتور های جست و جو گر مانند گوگل، فقط به کیفیت محتوای یک وب سایت برای رده بندی آن توجه نمی کنند. یکی دیگر از فاکتور های موثر از دید گوگل کیفیت جنبه های فنی یک وب سایت است.
به عنوان مثال، سرعت لود شدن وب سایت از جمله موارد مهمی است که هم برای گوگل و هم برای خود بازدیدکنندگان بسیار اهمیت دارد و تنها یک ثانیه تاخیر در باز شدن سایت می تواند یک سایت را نسبت به رقبایش عقب بیندازد.
بازاریابی که در زمینه سئو تکنیکال فعالیت می کند به امور فنی یک وب سایت می پردازد. بهبود نحوه کد نویسی سایت، فشرده سازی تصاویر، بهبود رابط کاربری، افزایش سرعت سایت و مسائلی از این دست مواردی هستند که سئو تکنیکال بر آن ها تمرکز دارد.
یکی از مهم ترین جنبه های دیجیتال مارکتینگ، بازاریابی محتوایی است. بازاریابی محتوایی نه تنها می تواند باعث جذب مخاطبین جدید و مشتریان بالقوه شود، بلکه می تواند آن ها را وابسته نگه دارد و تبدیل به مشتریان وفادار و همیشگی کند.
بازاریابی محتوایی یعنی تولید محتوا با هدف جذب مخاطب جدید، افزایش ترافیک سایت، آگاه سازی و برندینگ. برای درک بهتر، سه نمونه از کانال هایی که از طریق آن ها بازاریابی محتوایی انجام می گیرد را معرفی می کنیم:
تولید و انتشار مقالات مفید و موثر در جذب مخاطب یکی از رایج ترین روش های بازاریابی محتوایی است. مخاطبان با خواندن محتوا های مرتبط با زمینه فعالیت شما، به برند شما اعتماد می کنند و این تصور در آن ها ایجاد می شود که شما در زمینه فعالیت خود کاملا حرفه ای و آگاه هستید. با تداوم در تولید محتوا در وب سایت، بازدیدکنندگان به تدریج تبدیل به خریداران محصولات و خدمات شما می شوند.
تولید محتوا های طولانی تر مانند کاتالوگ ها یا کتاب های الکترونیکی، باعث جلب اعتماد بیشتر مخاطبین نیز می شود. اگر چه محتوای طولانی نسبت به محتوای بلاگ پستی و کوتاه مخاطب کمتری خواهد داشت، اما احتمال تبدیل شدن این دسته از مخاطبان به مشتریان وفادار بیشتر است.
همچنین شما با استفاده از کتاب های الکترونیکی می توانید اطلاعات ارزشمندی را مانند شماره تلفن و آدرس ایمیل کاربران خود را نیز داشته باشید.
بعضی مواقع، نشان دادن یک موضوع راحت تر از توضیح دادن آن است. اینفوگرافیک ها محتوایی هستند که با استفاده از محتوای بصری مفاهیم نسبتا پیچیده و یا طولانی را تنها در چند عکس توضیح می دهد و معمولا از جذابیت بالایی برخوردار هستند.
مانند انواع دیگر بازاریابی، هدف از دیجیتال مارکتینگ در شبکه های اجتماعی نیز افزایش آگهی در مورد برند مورد نظر، افزایش ترافیک و جذب مخاطبین و مشتریان جدید است.
بازاریابی شبکه های اجتماعی همانطور که از نام آن مشخص است می تواند در بستر هر یک از شبکه های اجتماعی اتفاق بیفتد. در بسیاری از موارد این نوع بازاریابی بین چند شبکه اجتماعی مانند فیسبوک، اینستاگرام و توییتر به طور همزمان انجام می شود.
بازاریابی ایمیلی از روش های اولیه دیجیتال مارکتینگ به حساب می آید. در این روش از بستر ایمیل برای برقراری ارتباط با مخاطبین استفاده می شود.
ایمیل ها معمولا برای معرفی مطالب و محتوا های جدید، اطلاع رسانی در مورد تخفیف ها و جشنواره ها و یا هدایت افراد به وب سایت برند مورد نظر ارسال می شوند. انواع ایمیل هایی که امروزه برای بازاریابی ایمیلی مورد استفاده قرار می گیرند به این شکل هستند:
محتوای اسپانسر شده، محتوایی است که شما به عنوان صاحب یک کسب و کار، سفارش تولید آن را به یک شرکت دیگر می دهید. در این محتوا شرکت مورد نظر از محصولات یا خدمات شما تعریف می کند و یا آن را به هر نحوی در بین محتوا های خود به نمایش می گذارد.
یکی از معروف ترین روش های تولید محتوای اسپانسر شده، استفاده از بازاریابی اینفلوئنسری است. در این روش یک برند برای آگهی رسانی در مورد محصولات و خدماتش، از یک اینفلوئنسر می خواهد تا پست ها و یا ویدئو هایی مرتبط به محصولات و خدمات برند مورد نظر در شبکه های اجتماعی قرار دهد.
برای شروع بازاریابی دیجیتال و جلب توجه مخاطبین و مشتریان جدید شما باید یک طرح و نقشه مشخص داشته باشید. شناختن نوع مخاطبینی که باید نظر آن ها را جلب کنید نکته کلیدی در بازاریابی دیجیتال است. به طور کلی، می شود مراحل یک برنامه و طرح مشخص بازاریابی دیجیتال را در هفت مرحله توضیح داد:
این که هدف شما از دیجیتال مارکتینگ چیست، در تعیین استراتژی های شما موثر است؛ مثلا اگر می خواهید برند خود را بر سر زبان ها بیندازید، استفاده از شبکه های اجتماعی بسیار مفید است؛ اما برای فروش یک محصول خاص از برند خود، بازاریابی با تکیه بر سئو اهمیت بیشتری دارد.
شما باید بدانید که مخاطبان شما در چه طیف سنی، جنسیتی و حرفه ای هستند و مطابق نیاز ها و سلیقه آن ها تولید محتوا و بازاریابی را انجام دهید. به عنوان مثال جوانانی که در اینستاگرام فعال هستند محتوای بامزه و کوتاه را ترجیح می دهند؛ اما افراد مسن تر که در لینکدین فعالیت می کنند به مطالب حرفه ای و معتبر علاقه دارند.
مانند هر چیز دیگری، بودجه شما مشخص می کند که تا چه حد می توانید از قابلیت های دیجیتال مارکتینگ استفاده کنید. تعیین یک بودجه مشخص، کمک خواهد کرد تا با دقت بیشتری استراتژی خود را انتخاب نمایید.
استراتژی های رایگان مانند بهبود سئو، تداوم فعالیت در شبکه های اجتماعی و موارد مشابه در دراز مدت برای رسیدن به اهداف شما ضروری هستند؛ اما بعضی از استراتژی های پولی مانند تبلیغات و بازاریابی اینفلوئنسری نیز نقش تعیین کننده ای دارند که نباید از آن غافل شوید.
این روز ها موبایل ها بیش از نیمی از کاربران اینترنت را تشکیل می دهند؛ بنابراین شما نیز باید توجه ویژه ای به این بخش داشته باشید و استراتژی های مخصوصی را برای موبایل در نظر بگیرید.
نقطه مشترک همه تاکتیک ها و استراتژی های بازاریابی دیجیتال، تمرکز آن ها بر کلمات کلیدی مرتبط با برند مورد نظر است. حتی اگر بازاریابی سئو بخشی از برنامه های شما نیست، باز هم لازم است تا کلمات کلیدی پرکاربرد در زمینه فعالیت خود را شناسایی کنید و محتوای مربوط به آن را تولید کنید.
در نهایت، شما باید به استراتژی خود وفادار باشید و در دراز مدت آن را ادامه دهید. بازاریابی دیجیتال هرگز پایان نمی یابد و شما مدام باید با توجه به نتیجه استراتژی های قبلی و آنالیز آن ها، استراتژی های جدید را طرح ریزی کنید.